Shopping och kaka...



Ja då var det söndag igen, det är helt otroligt vad snabbt veckorna går!
Igår var jag med min kära svärmor inne i staden och shoppade lite och fikade... var ju tvungen att kolla in bokrean om det fanns några finna receptböcker, men icke! Köpte två stycken mest för att dom var billiga och jag tänkte att något kul hittar man väl i dom, annars blev det ett par böcker som INTE var på rean... är så typiskt mig!!!
Var helt slut efter en heldag på stan så sambon och jag köpte oss varsin subwaymelt inne på subway =) mumsigt som vanligt...

Men idag blir det lyx mat. Har bjudit min lilla mamma och pappa på söndagsmiddag idag, eftersom mammsen ska jobba i natt igen så tänkte jag avlasta dom lite och bjuda på god mat och trevligt sällskap... men det receptet kommer senare, nu tänkte jag bjuda på receptet på kakan jag hade med mig till jobbet i fredags:


KALLEANKA KAKA

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 g smör
1 1/2 dl vatten

3 msk smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
(Jag höftade detta eftersom jag ansåg att det skulle bli alldeles för lite)

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör i det i äggsmeten.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Koka upp smöret och vattnet. Häll det i smeten och rör smeten jämn.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Stjälp upp och låt kakan svalna helt och dela den i två bottnar.

Rör ihop smör, florsocker och äggula till en smörkräm.
Bred den över ena bottnen, lägg över den andra och pudra florsocker över kakan.

(Detta receptet kommer från underbara boserien "hela sverige bakar" i sammarbete med tastline och aftonbladet)

Utan fyllning!



Kakan var helt underbart god och så lätt att göra!


Pastasås...


Idag har jag jobbat sent så det fick bli lite enkel mat och vad är enklare än pastasås?
Skulle ju desutom baka en kaka till mina fina kollegor tills imorgon för vi ska ha fredagsfika.
(Kommer att lägga upp bilder och recept under helgen på kakan.)


Men nu till den helt makalöst krämiga och goda pastasåsen vi åt idag:


PASTASÅS MED KASSLER
4 port

En bit kassler, mängd efter tycke
1 pkt bacon
1 pkt Cantadou Vitlöksost
1/2 purjolök
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Pasta rossa
Salt
Svartpeppar

Stek baconen knapriga och klipp i bitar, låt rinna av på hushållspapper.

Strimla purjolöken och fräs den i lite smör. Tillsätt kassler i små bitar och bacon. Rör ner vitlöksosten, crème fraiche och grädde. Smaksätt med kryddorna. Låt puttra en stund.

Servera med spagetti.

 

R och jag kom fram till att denna skulle passa hur bra som hälst utan kassler, men det är ju en smaksak, jag tycker det var kanongott med kassler, men jag kan tänka mig att äta utan, just för att få en snabblaggad rätt som dessutom inte blir så dyr om man utersluter kasslern.

 

 

 


Paprikapaj med räkor


I vår lilla familj (jag och min sambo) är vi riktiga pajälskare, vi äter paj nästan en gång i veckan ibland två gånger. Idag har vi testat en ny paj med paprikakeso som bas och med räkor i. Lätt och smidig att göra och kommer absolut göras om och om igen =).

Jag var lite orolig för att R inte skulle gilla den eftersom han inte är så förtjust i keso, och när han väl började äta så frågade jag om det var gott?
"Du får smaka själv och se vad du tycker" sa han, och jag tänkte att detta är inget bra.
Men när jag tog min första tugga så insåg jag att han hade menat att det var gott... "Den godaste pajen på länge!" sa han. Och tur var det för god var den verkligen...


Pajdeg

2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt


Fyllning
4 ägg
250 g Keso paprika
500 g räkor med skal
2 dl riven lagrad ost

Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg. (Jag gör alltid pajdeg i min matberedare)

Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min på 200 grader.

Vispa ihop äggen och blanda med keso, räkorna och den rivna osten.

Häll blandningen i pajskalet.

Grädda pajen på 200 grader i ca 25 min tills den har stelnat.

Servera med en sallad.

 

 



Frukost en ledig onsdag



Idag som alla andra onsdagar så är jag ledig.
Jag tycker det är så trevligt att göra något gott till frukost antingen om man är ledig eller det är helg eller varför inte om man börjar sent en eftermiddag?

Ett av det mina bästa frukostförslaget är amerikanske pannkakor, kanske inget man äter så jätteofta men gud så gott det är. Så idag blandade jag till en sats och stekte oss några små sötnosar.

Jag tycker att det bästa är att göra dessa i ett plättlägg men det går naturligtvis hur bra som hällst i en vanlig stekpanna med.



Detta receptet räcker till ca 10 - 12 stycken
Ibland halverar jag smeten eller så gör jag hela och sparar det som blir över till nästa dag
  • Knappt 5 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • drygt 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 50 g smör

Blanda de torra ingredienserna. (Poängen med detta är att bakpulvret och saltet skall spridas jämt i den färdiga smeten.)

Amerikanarna siktar alltid mjölet, men det går bra även utan siktning.

Blanda mjölk, ägg och smält smör i en stor skål och tillsätt torrblandningen. Vispa smeten. (Den är mycket tjockare än vanlig svensk pannkakssmet.)

Stek flera små pannkakor åt gången, en stor panna kan få plats med 3-4 stycken åt gången. En halv deciliter smet är lagom till en pannkaka. (Ha inte för mycket värme, tjocka pannkakor behöver bli lite bakade i pannan. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.)

Servera med lönnsirap.

 

Detta är det bästa receptet på amerikanska pannkakor tycker jag.

 

Min sambo föredrar att ha sylt på, men jag tycker att sylt har man på svenska pannkanor, på amerikaska ska det vara lönnsirap






Vist kostar lösirap ett par konor, men det är värt det, tro mig!








Välkommen till min nya blogg

 

Nu ska jag ge mig på att blogga igen...

Men denna gången får det lov att bli något annat än mitt liv...

 

Denna bloggen ska handla om ett av mina stora intressen, nämligen MAT och BAKNING... Jag är nämligen en sån som kan läsa mattidningar och receptbloggar tills min sambo storknar. När jag sedan har läst allt detta så ger jag mig på att prova, vilket innebär att vi sällan äter samma mat 2 gånger under en månad, oftast är det ny mat hela tiden, så är det för tillfället. Jag älskar att prova och laborer i köket och ibland blir det bra och ibland blir det mindre bra och ett par gånger har det tillochmed blivit katastroff och slutat i soporna, och en tur till Macdonalds. Men ska man bli bra i köket måste man våga prova och att misslyckas är ju vad man gör på väg mot att lyckas =)

 

Här kommer jag samla beprövade recept, mest för jag har en familj somallt som ofta vill prova det jag gör och hur kul ar det att sitta och läsa upp ett recept över telefon. På detta viset så ser alla läsare vad jag gör och om det är värt att prova, för ibland kan det vara svårt att avgöra när man ser ett recept hur det är och visa recept kräver att man är mer eller mindre utbildad för att stå i köket...


Här hittar du bara mat och bak recept som vi vanliga dödliga människor kan göra.

 


RSS 2.0