Laila Bakar

 

Det är väl ingen som har missat att Laila Lindholm är tillbaka i rutan ikväll?

Kl. 21 intar dena sköna pinglan TV4+ och jag kommer minnsan sitta klistrad i 10 onsdagar framöver!

 


(Bild lånad från tv4)




Annas kycklinggratäng



HEJ!! det var ett tag sedan nu.
Jag har varit iväg på minisemester i Danmark och firat svärmors födelsedag, och nu ligger jag hemma och hostar halsen i småbitar och likaså huvudet...
Men nu kände jag att jag måste bjuda er på något gott!

För ett par veckor sedan skulle jag prova ett nytt recept, men en av produkterna som sklle varar med har utgått ur sortementet, så typiskt! Men jag lät mig inte nedslås för det utan gjorde en helt egenkomponerad middag som viasde sig blir så där jäkla god så man knappast inte tror att det är sant, så denna MÅSTE ni bara testa för det är vekligen så j***a gott...

Kycklingratäng ala' ANNA
4 port

3 dl okoktris (jag använder "boil in bag ris" 2 st)
4 kycklingfileer
Kycklingkrydda
½ purjolök
2 dl majs

1 paket Kelda 4 cheese
1 dl creme fraiche
½ dl grädde
Salt och peppar

Börja med att koka riset och bred sen ut det i en ungsfastform.
Skär under tiden kycklingen i mindre bitar och stek den med lite kycklingkrydda, fördela den sedan över riset.

Strimla purjon och strö den över kyklingen, likaså majsen.

Blanda samman kelda 4 cheese, creme fraiche och grädde och smaka av med salt och peppar.
Häll såsen i ungsformen.

Gratinera gratängen på 250 grader i ca 15 minuter.

Servera med en härlig sallad och vitlöksbröd!






Muffins i massor

 

Här kommer två kanonrecept på muffins.

Ska jag välja så är det dessa jag gör utan att blinka, dom är lätta och går snabbt att röra ihop, men dom är också underbart goda.

 

SEGA CHOKLADMUFFINS

2 ägg

3 dl socker

4 mska kakao

2 tsk vaniljsocker'1 krm salt

1 dl smält smör (jag använder flytande margarin)

1 1/2 dl mjöl

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg och socker poröst med elvispen.

Balnda kakao, vaniljsocker, salt, och mjöl i en separat bunke och vänd ner det i äggvispet, blanda och tillsätt smöret. Blanda samman väl.

Klicka ut blandningen i muffinsformar till hälften.

Grädda dessa små godingar i ca 10 minuter.

 

 


 

 

SAFTIGA VANILJMUFFINS

3 ägg

2 dl socker

2 1/2 dl mjöl

1 burk kesella vanilj

3 tsk vaniljsocker

1 1/2 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ägg och socker poröst med elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocek och salt i en separat bunke och blanda ner det i äggvispet, tillsätt kesellan och blanda samman allt.

Häll upp smeten till häften i muffinsformar och grädda i 10-12 minuter.

 

Jag gjorde även en satts där jag blandade ner 100 g hackad vit choklad och der var verkligen underbart gott, vaniljen gifter sig mycket bra med den vita chokladen.

 

Baka och njut!


Dajmiga kex

Har bakat mer eller mindre hela helgen, det är ju alltid bra att ha lite gott i frysen. Dessutom ska jag ta med mig lite när vi åker till Danmark.

 


DAIMKAKOR

 

200 g smör

1 3/4 dl socker

4 dl mjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g dajmkulor (inte dubbeldaim, blir inte bra alls)

 

Vispa smör och socker poröst med elvisp.

Rör ner de övriga ingredienserna med en slickepot, du få nog också använda händerna.

Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (dom flyter ut så lägg dom inte för tätt.) Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 8-10 minuter.

Låt svalna och njut sedan!!

 

 

 

 


Kondenserad mjölk



I går var min lilla svärmor på besök hos oss.
Vi skulle planera lite inför den stundande Danmarksresan.
Dessutom hade hon en lite present till mig (så snäll hon är):


Svärmor tyckte detta var en "ANNA BOK"... Och det är det ju verkligen!!!

Eftersom min sambo inte gillar kakor och sånt så passade jag på att baka en paj som jag länge gått och sneglat på, för att få en till medlem i testpanelen som annars bara består av mig:

BANOFFEE PIE
(Denna kakan tar tid eftersom man ska koka mjölken i 4 timmar, men det är värt det)

200 gram digestivekex (ca 13 st)
100 gram smör

1 burk kondenserad mjölk
1 - 2 skivade bananer
3 dl vispgrädde
25 g riven choklad

Börja med att koka den kondenserade mjölken (utan att öppna burken).
Du behöver ha en gryta som räker nog för at täcka hela burken med vatten, du är också tvungen att passa detta lite för vattnet kokar bort och då måste man fylla på. Koka detta i 3-4 timmar. Då blir det såhär härligt:


(Jag kokade i 4 ½ timme, ju längre ju hårdare blir cremen, som är underbart god *L*)


Under tiden som du kokar cremen så gör botten:
Finmal digestivekexen i en matberedare och blanda samman med smöret och tryck ut denna i pajformen, låt stå kallt tills kolakrämen är klar.


När cremen är färdig kokt så kyl burken i kallt vatten.
Bred sedan ut cremen på pajskalet.


Skiva bananerna och lägg ut över kolacremen.


Bred ut den vispade grädden över bananerna.


Strö över den flisade chokladen.

Ställ pajen i kylskåpet tills den ska serveras.

Denna bör testas, den är en njutning att äta.
Men den är mastig och ingen man sätter i sig själv.





Oreo pops

 

Nu kommer bar ett snabbt litet inlägg på en underbar godiskaka.

Det står mycket om denna lilla goding på nätet och nu har även jag testat och såklart fallit som en fura.

 

 

OREO POPS

 

1 pkt oreo kakor (176 g)

Ca 100 g turkisk yoghurt

Mörk eller ljus choklad

Strössel eller liknande

 

Mixa ett paket med oreo kakor i matberedaren till fina smulor.

Blanda smulet med yoghurt

(testa dig fram så det inte blir för kladdigt, jag hade ca 75 g)

Låt smeten vila i kylen någon timme så det stelnar lite.

Rulla sedan till små bollar (detta är riktigt kladdigt, men väl värt det)

Låt dom sedan vila en stund till i kylen.

Smält choklad över ett vattenbad och doppa oreobollarna i (tänk på att låta chokladen svalna lite så bollarna inte smälter av cholkadvärmen)

Strössla över något fint strössel.

 

 

Testa detta och njut, dom är barnsligt goda!

Nu ska jag återvända till köket och baka vidare, ikväll kommer flera härliga recept.

 



Härlig Kycklinggryta


Idag har den nya receptboken kommit med aftonbladet "hela sverige bakar" jag älskar dena receptsamlingen och har köpt alla böckerna. Satt just och tittade i dagens som handlart om TÅRTOR... blir så inspirerad och vill bara baka hela dagen, men det går ju inte, man kan ju inte ställa sig och göra ett dussin tårtor bara för att...=)
Men men, istället bjuder jag på en ljuvlig kycklinggryta som är så härligt färgglad att man bara dör:


Detta receptet räker till ca 3 portioner.

KYCKLINGGRYTA

3-4 st kycklingfileer
1 pkt bacon
½ purjolök
1 paprika
Färska champinjoner (efter smak)
1 burk creme fraiche chili
2 dl creme fraiche

Börja med att skära kycklingen i bitar.
Skär purjon, svampen och paprikan i skivor och bitar.
Börja med att steka baconet och lägg den att rinna av på ett papper.
Stek sedan kycklingen klar.
Under tiden fräser man svampen i en egen panna så den får färg.
När allt är färdig stekt blandas det ihop i en stor panna (baconet klippt i små bitar)
Häll på de båda creme fraiche sorterna och låt koka ihop ordentligt.
Smaka ev av med salt och peppar.

Servera hela härlighten med ris eller pasta.








Goda biffar i härlig sås



Idag är jag verkligen trött!
Slutade jobbet tidigt idag och tur var det för jag somnade nästan på vilan med de stora barnan, har ingan aning vad sagan vi lysnade på handlade om... Men men... =)
Eftersom jag slutade tidigt tog jag och gjorde biffar idag, vilket jag alltid får för mig tar sån tid, men det gör det ju egentligen inte! Här har ni i alla fall receptet:

Chilibiffar i krämig sås
4 port



BIFFARNA
500 g blandfärs
1 dl chilisås
2 små pressade vitlökar
Salt
Svartpeppar
Grillkrydda
Smör att steka i

Blanda samman alla ingredienserna noga och forma till ca 8 st biffar och stek dom i smöret i en het panna.
Ta upp biffarna sålänge och börja med såsen i samma panna med stekskyn.

SÅSEN
1 burk creme fraiche karl-johan, timjan, citron
Ca 4 dl creme fraiche
½ dl grädde
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Salt

Rör ner de båda creme fraiche sorterna, vatten, köttbuljongtärning, grädde och smaka av med salt.
Låt allt bubbla upp och lägg ner biffarna och låt den puttra med en stund.

Servera med klyftpotatis och grönsaker eller en sallad.




Smoothie



Idag bjuder jag på ett underbart smoothie recept.
Denna underbara drink passar som frukost eller mellis.



Till 1 glas behövs:
1 dl turkisk yoghurt eller vaniljyoghurt
½ dl grädde
1 dl tinade bär (tex hallon, blåbär eller jordgubbar)
½ dl mjölk
1 tsk socker

Mixa alla ingredienser till en slät rinnande drink och njut!
Mycket godare blir det inte.




Brownies



Igår hade jag ledig dag och passade på att göra massa nytta, som att gå en promenad, åka till optikern, handla frukost till min älskling och att städa i datorrummet och tvätta, jag klämde även in ett litet bak:


Så här såg denna lilla sötnos ut innan den åkte in i ugnen.

Och här följer receptet
(som ni bara måste prova om ni tycker om chocklad)

Dubbelchoklad brownies

115 g smör
110 g mörk choklad
3 dl socker
1 tsk vaniljsocer
1 krm salt
2 ägg
1 1/4 dl mjöl
2 msk kakao
50 g hackad mörk choklad
1 hackad dubbel daim

Smält smöret tillsammans med chokladen över att vattenbad.
Ta från värmen och rör nder socker, vaniljsocer och salt.
Blanda ner äggen och rör försiktigt ihop smeten.
Sikta kakao och mjöl och rör ner choklad och daimhacket.
Bred ut smeten i en mindre form, ca 20X30 cem.
Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 30-35 minuter.

Denna lilla goding är underbar som den är, men med en klick grädde är det bara bättre!




BAKA OCH NJUT!

RSS 2.0