Tiramisu




Oj oj vad jag har varit dålig på att uppdatera bloggen, ska verkligen bättra mig. Just nu är det bara så mycket på gång. Jag och min älskling har i veckan köpt en underbar lägenhet på populära saltö... Och just nu är det mycket att fixa med lån och kontrakt osv. Men det blir mindre sedan, så jag ska försöka bättra mig med omhändertagandet av bloggen.

Idag ska jag bjuda på en underbart god tiramisu...
Jag har altid inbilat mig att det ska vara svårt att göra just tiramisu, men inte då, man gör det på typ 10 minuter och det är inte ett dig avanserat.

Tiramisu med Baileys
(Jag använde dooleys för det var det jag hade hemma)


(Jag gjorde bara halva receptet eftersom jag inte skulle ha så mycket)

3.5
dl avsvalnat espressokaffe (3½ dl vatten + 9 tsk espresokaffe)
2.5 dl Baileys Cream eller något liknande
2 paket à 200 g Savoiardikex

2 st ägg
75 g strösocker
500 g mascarpone
(Obs 2 st!)
2.5 tsk kakaopulver eller riven choklad

Blanda kaffet med 1 3/4 dl Baileys i en grund skål.
Doppa kexen i vätskan. Låt dem ligga och dra på varje sida så pass länge att de blir fuktiga men inte uppblötta.
Lägg ett lager kex i botten på en 22 cm stor fyrkantig glasform.



Separera äggen men behåll bara en vita. Vispa de två äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt, tillsätt resten av Baileys och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm.

Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande, det kan du göra för hand när det är så liten mängd. Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.

 


Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem.

 

Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten.

När det är dags att servera den pressar du kakaopulvret genom en tesil och garnerar tiramisun.

Eller så river du över mjölkchoklad vilket jag gjorde.

 

 

Detta är så gott att man nästan avlider på platsen, tyvärr tyckte minte min lilla man samma sak. Men för mig är det en absolut favorit. Absolut topp 10...

TESTA vetja!!!


Varm smörgåstårta



Idag har jag och min älskling tittat på lägenhet på saltö. Kommer förmodligen lägga bud på en av dom och hoppas på att vi kan få flytta dit, verkligen underbara var dom, allt helt nytt och aldrig använt. Verkligen lyxigt.

Igår och idag har jag ägnat mig åt städning och bakning. Min älskling fyller nämligen år imorgon. Men han vill inte gärna kännas vid det, säger att han inte vill bli gamal, men vem vill det?
Nåja alla godsaker jag har bakat kommer recepten på senare, idag bjuder jag på en otippad favorit här hemma, nämligen:

VARM SMÖRGÅSTÅRTA
4-6 port

(Detta receptet kommer från "en sida med mat"
)



18 skivor formfranska

Fyllning 1
2-3 pkt bacon
1 purjolök
3 dl creme fraiche
Salt och peppar

Fyllning 2
3 kokta ägg
3 dl vispgrädde
Dill
Salt och peppar

Topping
2 skivade tomater
Riven ost

Stek baconet och lägg upp det att rinna av på ett papper. Klipp dom i småbitar och fräs dom tillsammans med purjon. Tillsätt creme fraichen och smaka av med salt och peppar.

Koka äggen hårdkokta och dela dom i småbitar. Vispa grädden.
Blanda ägg, dill och salt och peppar tillsammans med grädden.

Skär kanten av formbrödet och lägg ut 9 st till bottenlagret.
Bred ut baconröran och täck med 9 brödskivor till.
Bred ut gräddblandningen och avsluta med 9 skivor bröd till.

Täck tårtan med tunt skivade tomater och strö över rikligt med ost.

Gratinera tårtan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, eller tills osten har fått lite färg.
servera med en god sallad.







Detta är verkligen gott!

Måste bara visa er hur myskigt jag och mina flickor har det en lördagsmorgon:




Laxgryta



För mig är snabblaggad med god mat vad biblen är för en präst... Hälst vill jag att maten ska stå på bordet inom 5 minuter, men det är lite väl ambisiöst det inser jag ju =).
Men idag fick jag allt till det. Middagen klar på kanske 20 minuter, det kallar jag snabbt! Men då valde jag att göra pulvermos istället för hemmagjort, men det gör jag bara för att min sambo föredrar pulver istället för äkta. Fråga mig inte varför, jag står här själv som ett frågetecken. Hur som hälst här kommer receptet:

SNABBASTE LAXGRYTAN
2 port



2 st laxfiler
1 ½ dl kräftstjärtar eller räkor
1 förp Kelda citronsås
1 tomat
1 bit purjolök
1 ½ dl matlagningsgrädde
Gräslök
Salt
Peppar

Skiva purjolöken och tärna tomaten. Salta och peppra lite.
Börja med att fräsa detta i en stekpanna någon minut.
slå över citronsås och grädde och låt detta bli varmt.
Tärna under tiden laxen och blanda ner den.
Låt allt koka tills laxen är klar ca 10 minuter.
Blanda ner kräftstjärtar/räkor och låt dom bara bli pricis varma.
Strö över gräslök.
Servera detta med potatismos och rårivna moröter



Detta går både snabbt och är supergott.
Testa vetja!!


Lyxiga kärleksmums



Min sambo ÄLSKAR kärleksmums både med bruna och gula... Så för ett tag sedan när min lika kärleksmumsälskand pappa fyllde år så bakade jag en ny variant som dom skulle kalasa på på jobbet (dom jobbar ihop min far och min man.)
Dessutom tog jag med mig några till jobbet och det uppskatade mina gottegrisar till kollegor =)

Denna varianten kan liknas med brownies, då dom var lite tunga och innehöll en stor mängd mörk choklad, hela 400 gram... vilket inte var fel snarar helt rätt.
Receptet komer ifrån Laila Lindholms underbara bakbok "a pice of cake"


För en plåt behöver du:

5 st ägg
4 dl strösocker
dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten
200 g mörk kvalitets choklad 70%


Glasyr och garnering
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe (eller helt vanligt starkt kaffe)
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg och strösocker pösigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

Hacka chokladen grovt och strö över smeten.

 

 

Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

Strö över kokos och servera skuren i rutor.


Testa denna nästa gång ni tänker göra kärleksmums, för den är verkligen värd att testas, för den var underbart god!!


Cookies



Idag blev det en sen uppdatering för jag har varit hos min fina systerdotter och gosat...
Tänk imorgon är hon en hel vecka gammal, och redan älskar man henne villkorslöst.


*älskar*

Har idag bakat underbart goda american cookies.
Receptet kommer från min snälla kollega som bakade dom till oss på jobbet en dag och alla blev gudaförälskade så jag var ju tvungen att be om receptet.
Cookisarna smakar lite som kladdkaka, vilket såklart passar mig mycket bra som älskar kladdkaka.

Ska till helgen prova att baka dom med vit choklad, dajm och sedan även göra en variant utan kakao där jag ska ha i hackad mörk choklad.
Berättar senare om hur dom blev.
Men här kommer orginalreceptet:

AMERICAN COOKIES
ca 35 st

5 1/4 dl mjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 g rumsvarmt smör (tänk inte ens tanken på margarin)
3 dl farinsocker
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Sila ner mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
Vispa smör, farin och socker i en annan bunke så det blir luftigt, blanda ner äggen och viska ordentligt med hjälp av en elvisp.
Blanda ner mjölblandningen i smörmixen, ta lite i taget så går det lättare.
Blanda ner den hackade chokladen (jag knådade in den på mjölat bakbord, tycket det var lättast så.)
Rulla små bollar i valfri storlek, mina var teskedstora och blir då lagom som cookies. Lägg bollarna på bakplåtsklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 8-13 minuter (jag hade dom inne i 10 minuter.)
Låt sedan svalna på galler. (Jag fick lossa mina med hjälp av en kniv från bakplåtspappret.)



Dessa små sötnosarna gör sig bäst när man tar fram dom direkt från frysen och äter dom kalla. Dom blir nämligen inte så frysta att man inte kan äta dom utan är lagom hårda och krispiga...

Gör dessa och njut en stund!


Trerätters måltid



Oj vad det var längesedan jag skrev ett inlägg nu... Har bara varit så fruktansvärt mycket denna veckan, jobbat varje dag sent, sen blev jag ju moster i onsdags och så allt annat vad vardagslivet innebär.

Idag har jag varit hemma hos min syster och gosat med min lilla älsklingsunge, hon är så underbart fin. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet.

Men igår fyllde min fina pappa år och då passade jag och R på att bjuda mamma och honom på tre rätters middag.

Till förrätt blev det en egenkomponerad knäckemacka:



Till 4 portioner behöver du:
4 solruta sesam
Smör
1 tomat
Mozzarella
4 skivor parmaskinka
Krispsallad

Rödlök
Peppar

Lägg upp 4 rutor av knäckebrödet och bred på smör på dem.
Lägg ut lite av salladen, två skivor tomat och några ringar rödlök.
Lägg på parmaskinka lite snyggt och toppa med två skivor mozzarella.
Riv över lite malen svartpeppar.

 



Detta var så fruktansvärt gott så det måste ni bara testa.
Perfekt som en liten förrätt istället för att köra det man vanligtvis gör så som:
Avoccado med skagenröra eller en liten räkcocktail.


Till huvudrätt blev det:
Pepparrotsstuvad potatis och stekt fläskfilé
(receptet kommer från arla)
4 port

800 g kokt potatis
2 burkar crème fraiche gourmet äpple och pepparrot
Salt och peppar
Ca 500 g fläskfilé
Grillkrydda

Börja med att koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten.
Häll av vattnet när dom är klara och skär dom i mindre bitar.
Blanda potatisbitarna med crème fraichen i grytan igen och låt allt bli varmt.

Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och stek dem i lite smör.
Krydda med grillkrydda på båda sidor.

Servera med en härlig sallad och ev lite uppstekta färska champinjoner.







Detta är en klar favorit hos oss och idag värmde vi upp den potatisen som hade blivit kvar och stekte varsin kotlett... så potatisstuvningen passar bra till annat kött än fläskfilé. Testa den för den är verkligen underbart god.

Till efterrätt blev det födelsedagsbarnets favorit:
Chokladpudding med grädde





FÖDELSEDAGSBARNET
(som även han tycker om att stå i köket)


Off topic



Måste ju bara berätta att min lillasyster har fått en underbar liten flicka idag:



Har även bakat lite så imorgon blir det uppdatering...


Helgrillad kyckling



Idag blev det lite påskig mat i alla fall...
KYCKLING!

Vi älskar kyckling i vår lilla familj och äter det ofta, nästan två gånger i veckan faktiskt.
Men idag gjorde jag något vi aldrig gjort förut, nämligen helgrillad kyckling!
Nu hade jag dock köpt en färdigkryddad kyckling från kronfågel:

Smidigare kan det inte bli, det vara bara att sätta ugnen på 170 grader och sen ställa in kycklingen med medföljande tråg mitt i ugnen i 1 ½ timme...KLART!

Sjukt smidigt att det sköter sig själv och man kan göra annat under tiden.

Jag gjorde potatismos till, vilket jag aldrig har haft till kyckling innan, men det kommer jag att ha igen, det var riktigt gott. Till detta hade vi även brysselkål, blandade grönsaker (ärtor, majs, broccoli och paprika).

Dessutom har jag hittat en helt underbar sås på en av mina favoritbloggar.

KYCKLINGSÅS
4 port

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
salt & vitpeppar

 

Blanda allt i en kastrull och koka upp.

Låt puttra 5 min och smaka av med mer soja och gelé om så behövs.


Denna såsen får verkligen helt klart en 5 i betyg, den var supergod, ni måste bara testa denna till kycklingen nästa gång!


Detta var så gudagott att man nästan trodde man var på restaurang!

Om jag får lov att skryta med mig själv =)




VILL ÄVEN PASSA PÅ ATT SÄGA GRATTIS TILL MIN FINA MAMMA SOM FYLLER ÅR IDAG.
ÄLSKAR DIG MAMMA!



Nyheter i hyllan...


I vår lilla familj så är vi inte sådär mycket för påsken, vi firar den inte på något nämnvärt sätt mer än att vi alltid äter middag hemma hos mina föräldrar eftersom dom båda fyller år. Så även denna påsken men vi ska ut och äta på restaurang imorgon kväll. Så idag har vi haft en riktig lat dag jag och min man, svågern och kompisen... Till lunch blev det MAX och kvällsmaten bestod av pizzabuffe. Riktigt lätt och gott med tanke på att jag fortfarande inte är 100 % pigg från min eländiga förkylning =(.

Men jag ska minsann ta och bjuda på något supergott och dessutom lättlagat i alla fall.

För någon vecka sedan hittade jag en kul nu produkt i affären och matglad som man är och såklart alltid sugen på att prova nya saker så köpte jag hem detta:



Detta visade sig bli så underbart gott och helt klart något som kommer göras igen i vårt lilla hem.
Jag gillade dock inte salsan, den var på tok för stark för min smak, men min man tycket mycket om den!

Nu till receptet…
Till ca 4 portioner behöver du:
500 g kycklingfilé
2 msk olja
1 påse crispy chicken bites

Strimla kycklingen och lägg i en skål, blanda ner olja och påsens innehåll. Blanda riktigt noga och fördela kycklingbitarna på en ugnsform och tillaga på 225 grader i ca 20 minuter, tills dom är gyllene.




Vi valde att blanda detta med sallad, majs, tomat, gurka och ost i ett tortillaskal.





Testa detta och njut av något gott i påsk!

Nu ska jag ta och krypa ner i sängen och titta på NEW MOON.
Kram på er.




Påskgodis!




Såhär i påsktider så tänkte jag bara tipsa om en underbart god choklad som jag snubblade över!
STRACCIATELLA - Vit choklad med lite mörk chokladströsslad i... riktigt god och helt klart värd sitt pris (den var inte så billig prisis)
TESTA OCH NJUT NU I PÅSK!

 


RSS 2.0